
Venku se probouzí jaro, rána už jsou o poznání teplejší než před měsícem, proto vystoupím o dvě stanice dřív. Loudavým krokem brázdím jednu z hlavních tříd, sleduji co se za těch pár let, co tudy denně nechodím změnilo, kolik hospod ubylo resp. jak se změnily. I to místo, kam mám dnes namířeno se dřív jmenovalo jinak, vůbec to byl úplně jiný tip podniku. Jinak se Veveří mění jen málo, pořád ta nekonečná ulice, na které se dá zapadnout v postranních uličkách stejně jako přímo na hlavní. Milovali jsme to tu, ten náboj tu pořád je.

Po otevření lístku přejde veškerá sranda. Profilace podniku je podle nabízeného jasná. Zcela v souladu s původním zaměřením podniku typu "bistro" nabízí malé, jednoduše a rychle servírovaná jídla. Tady navíc všechno v kvalitě bio. Skutečně všechno. Myslím, že už kvůli bistru Franz by měl někdo přijít s termínem "běžné suroviny", protože by to tady ušetřilo spoustu inkoustu. Stačilo by pak ke dvěma věcem, které v lístku nejsou bio připsat poznámku : " z běžných surovin". A ostatní nechat bez toho palčivého bio. Skutečně, působí to hodně bio.
Objednám si bio Fair trade kávu a jednu z bio šťáv. Nechám to na obsluze, která bez rozmýšlení nabídne jablečnou. Tak se mi to líbí, brusinkovou se švestkovou příchutí si dám příště. Káva je skvělá, ať už je označená jakoukoli nálepkou. Šťáva také, hodně sladká, ale vyřeším to nabídnutou sklenicí vody. Den začíná skvěle.

Bistro Franz je bezpochyby místem, které má co nabídnout. Trošku okatá snaha ujistit se, že hosté ví, že tohle všechno je skutečně poctivé podle mě dělá spíš medvědí službu. Naštěstí se počet slova bio v nabídce nerovnalo, nerovná a nikdy rovnat úspěšnému podniku nebude. Poctivost, profesionalita a to něco navíc naopak ano. Maličkaté bistro v centru na těchto základech jistě staví, ale má toho ještě dost co dotahovat. Tři a půl na zahradě vypěstovaného rajčete.

No comments:
Post a Comment