
Tradiční Sauvignon z oblasti asi nejznámější a
nejproslulejší oblasti této odrůdy - Malborough, Nový Zéland. V chuti je
klasicky černý bez, vůně je plná, kulatá, ne řezavá tak, jak to někdy tato vína
umí. Je zde znát datum sklizně, resp. doba ležení a zrání. Poměrně dlouhá
perzistence. V chuti citrusy, až citrónka. Mladé vinice, enologické cuvée,
projev podloží bez diskuze.
Ve srovnání s předchozím je na nose subtilnější, tóny
právě ušlehané smetany spolu s nakrojeným citrónem, jde cítít jakási
ledovost. Závany čerstvě posečené trávy. Nemůžu si pomoct, na konečku je lehký
tón kouře. V chuti mnohem ostřejší, svěžejší, celkově poréznější a také
kratší.
Posun do citrusů. Masivní posun do citrusů. Ty jsou doplněny
broskvovostí. Je to typický projev odrůdy v kombinaci s vlivem křemenného
podloží. Řeže jako kotoučová pila. Aroma se začíná otevírat do pomela, grepu,
lehký závan čerstvého ananasu. V chuti čistota, překvapivá délka, brysknost,
křišťálovost.
Logicky plnější projev, mocný závan všeho, přesun do
mangovitosti až banánovitosti. Přechod až do borovicového lesa. Zatímco se
procházíš, trháš všechno to ovoce. Je to příjemná procházka. Sem tam narazíš
nohou na kámen – to je mineralita. To dřevo všude kolem je sud ve kterém byla
půlka z této šarže školena.
Alsasko Riesling Goldesch M. HUGG 2008
Ve vůni levandule, občas až výstřelky do levnější parfémovitosti.
Naftalín líská přes nos zleva zprava. V chuti neuvěřitelně příjemný,
středně těžký, dobře pitelný. Mineralita, téměř nepostihnutelná hrubší
struktura jazyk lehce podráždí. Alkohol je na současnou dobu nízko. Kyselina
správně zakomponovaná, netrčí.
Tohle je bomba maxima. Obrovský nos, petrolejová hadra hadra.
Kombinace s kandovanou grepovou kůrou, přecházející až do tónů koňaku.
Ušlechtilé, plné, krásné, naležené. V chuti je to víno velké jako barák
s padesáti patry. Na konci geniální lehká hořčinka, plnost, ovocnost,
noblesa. ANO!
Barikované chardonnay, cítím růže, cítím Lokum, cítím vůni
mlýna. Ta vůně je zvláštní, lehce znepokojující. Cítím trochu maskary a pudr.
V chuti je to naopak geniální pití, šťavnaté, přímočaré a veselé. Docela
nesoulad proti aromatu.
Nádherný Pinot postavený na kyselině a ovoci. Tohle vydržíte
čichat, jako feťák svoji čáru. Stanete se závislí. Decentní, přitom promyšlená
kombinace rybízu, švestek a čerstvých třešní. V chuti lehce pražená káva,
noblesní tříslo. Plnost. Grácie. Tento popisek je tak krátký vzhledem
k tomu že nemám slov. ANO!
Vallée du Rhone Saint Joseph 2008
Z počátku docela zmatená vůně, postupně se loupou
švestky, černý pepř, pár zvířátek. Po chvíli z toho začne lézt alkohol,
ale tak někák příjemně. V chuti je to plné, tak středně. Běžnější Syrah na
běžnější pití. Má to pěkný efekt na bukální sliznici.
Minervois Aragonite 2008
Syrah a Grenache. Krásný venkov. Pravda. Višňová marmeláda,
možná dokonce natřená na palačince. V plnosti chuti je nádherně
zakomponovaná kyselina, víno přes plnost aromatu působí svěžím, přímým dojmem.
Nakonec, po polknutí, cítím brusinkové pyré.
Cuvée převážně tvořeno Malbecem, 20 % je Merlot. Robins o
Malbecu říká, že je to rustikálnější Merlot, a je to skutečně tak. Ve vůni je
to zase rozhozené, víno bohužel není dekantované, ale postupně přichází
ušlechtilé fenolické tony, tabák a doutníkovost. Po prvotním útoku třísla,
působí zceleným dojmem, ze kterého rozeznávám hořkou čokoládu a kakao.
Ušlechtilejší verze předešlého. Zrání v sudu udělalo
své a obrousilo hrany. Vůně je neskonale příjemnější, jasnější, profilující se
do šípku a čerstvého červeného ovoce. Kyselina je zde výraznější, je to jako
košík plný ovoce, do kterého jste právě šlápli. V ústech zůstává dlouho,
zbývá po něm pěkná stopa oné kyseliny.
Cahors Vin noir de Chateau St. Didier
100% Malbec. Závěr degustace voní po čokoládě. Přesněji po višních
v čokoládě. To je důležitá část té vůně, převažuje, obtáčí se kolem
příjemného tónu plnosti. Po polknutí máte právě dojem, že jste snědli višni
v čokoládě. Čtrnáct voltů z tohoto velikána dělají kolos. Klidně může
zrát, ale už teď chutná vynikajícně
No comments:
Post a Comment