Objevování podniků v Mikulově
překvapivě nevzalo konec se zavřením bufetu na plovárně koncem
léta. V průběhu volebního víkendu jsem plníce svou povinnost
pobyl nedlouho v rodném městě, při té příležitosti jsem
navštívil staronovou kavárnu ve sgrafitovém domě.
Vracet se na místa, která vypadala
dříve jinak, je symptomem stárnutí. Není to tak
dramatické, i když z toho občas mrazí. Náměstí se koupe v
mlze, klasické podzimní dopoledne v Mikulově. Je mi deset, běžím si
před obědem koupit hokejové kartičky do papírnictví. Ehh, zpět, je mi
dvacetpět a jdu volit. Atmosféra tohoto místa, času je naprosto
neměnná, cosi v té zakonzervovanosti je až přízračné,
dostávám pocit, že za padesát let se tu budu cítit úplně
stejně. Kouzlo historického centra. Zpět k tomu co se
změnilo. Palačinkárna.
Podnik hostinského
charakteru tu býval, co pamatuji. Původně jsem chtěl rozebírat
historii i současnost majitelů, proměny štamgastského osazenstva
v průběhu věků, změny jmen a otevírací doby. Nebudu to
dělat, protože o to tady vlastně nejde, momentálně vcházíte do KAFEPALA, to je vlastně, to na čem sejde. Na kavárnu upozorňuje
vkusně designově vyvedený poutač na chodníku. Do podobného
stylu je laděn celý podnik. Je to příjemně osvěžující. Po
zaprášených, sto let starých rekvizitách se mi skutečně
nestýská. Je vidět, že se tu přemýšlelo nad téměř každým
detailem, v limitovaném prostoru je vše řešeno funkčně, navíc ladně.
Kavárnický exteriér, kterému jednoznačně pomáhá lokace
nádherného renesančního nádvoříčka, koresponduje
jednoduchostí s vnitřkem, navíc je zahrádka pohodlná.
V sobotu dopoledne
je plno, i když češtinu neslyšet. Za
mrňavým barem se otáčí tři slečny. U vedlejšího stolu
konzumuje polský pár slané palačinky, takže na to tady
nezanevřeli. Já jdu jen na kávu, objednám si u baru espresso, jdu
vychutnávat atmosféru podzimu ven.
Káva je připravena
relativně rychle. Slečna nemá hloupé dotazy jestli chci „malé
presso“ nebo podobný ráz. Jediné, co jsem podcenil, jsou informace
o samotné kávě, servírka byla extrémně milá, měla toho hodně,
znám, pro to neprudím. O kávě značky Columbo toho zpětně
nejsem schopný moc dohledat, senzoricky je to klasická směs na
espresso, nějak zvlášť výrazná, v konci krátká. Na druhou
stranu je správně připravená, takže chutná. Vodu dostanu
gratis.
V Pala to vzali za dobrý
konec. Odhlížím od toho kdo místo vlastní, jak se k němu dostal
atd. První dojem je zkrátka dobrý. Takže tři a půl sgrafitového
psaníčka!
No comments:
Post a Comment