Marko je charismatický mladý muž, který dle svých slov dělal do dvaceti DJ po pražských pajzlech, po té začal v Srbsku se svým otcem vinařit, zaznamenali hned napoprvé velký úspěch. I po té co se situace uklidnila, vinařství funguje, ale Marko přesedlal postupem času na dovážení organických vín.
1. EDI KEBER / Collio Bianco 2011
První vzorek na start nasazuje laťku vysoko, svým přímým, zkonsolidovaným tělem, jednoduchou aromatickou linkou, nádherně kulatým, středně dlouhým závěrem a hezkou slaností, která vystoupí také až v závěru. Lisovaly se celé hrozny, víno bylo jako jedinné rozkvašeno neutrálními kvasinkami. Kupáž odrůd Friulano, Ribolla Gialla a Malvasia Istriana.
2. LE DUE TERRE / Sacrisassi Bianco 2011
Skokový přesun do žlutých vín, aromatika se rozvíjí směrem k typicky sušeným citrusům s hloubkou vína, které zrálo na slupkách. Kvašeno spontánně, ve starých dubových sudech víno pokračuje k překvapivé svěžesti, s lehkým tříslem a příjemnou dochutí podporující citrusovou vůni. Gastronomicky zajímavé víno, pitelné však i samotné.
3. LE DUE TERRE / Pinot Nero 2011
Typicky pinotová barva, v aromatice neuvěřitelně ovocitá, bobulovitá vůně, po čase se rozvijí lehká "pinotovinka", na tu já jsem prostě moc mladý. V chuti je to skvěle odlehčené, komplexní, s vyváženou kyselinou a štíhlým tříslem. Po pár minutách vystupuje káva, čerstvě mletá. V chuti je tedy pinot docela netypický. Víno vytvořeno v nerezu, zrálo v použitých sudech typu barrique jeden rok.
4. LE DUE TERRE / Sacrisassi Rosso 2011
Kupáž odrůd Schioppettino a Refosco. Hluboká barva a hluboká vůně. Od prvních višňovo-čokoládových tónů, přes povidel až k lehce uhlovitým tónům. Bytelné jak dřevěná ohrada, tříslo dominuje všem částem a a adstringentnost letí čím dál výš, až do pocitu suché pusy. Tohle víno se dá jíst. Samotné.
5. FRANCO TERPIN / Rebula Quinto Quarto 2012
První oranžové víno, barva zašlého zlata, ve vůni už se vzdalujeme běžným přívlastkům používaným v sommeliérských popisech. Ve vůni olejový lak, trochu temper na teplákách. V chuti přímočaré, lehké tříslo, docela krátké, až místy limonádové. Na konci hruška. ANO!
6.FRANCO TERPIN / Sauvignon 2007
Zakalené jak má být, po pěti letech zrání. Aromatika hodně do alkoholu, s klapáním dřívka o dřívko. Kořenitost hřebíčku a oregána, hodně zvláštní kombinace. Medík na konci. Chuť se postupně propracovává přes originální levandulovo-třezalkové pyré.
7. RADIKON / Slatnik 2011
Opět tmavěji zlaté, banánový příslib opět modifikovaný organickým přístupem, takže to není úplně bijící do nosu, po to je to zábavnější. V chuti prostoupeno charakterem, velikostí a magnificencí. Znova se vracím k vůni - chlebovinka, až obiloviny. V závěru lehká hořčinka.
8. RADIKON / Jakot 2007
Už hnědě zbarvený klenot. Bohužel s myškou.
Druhá lahev - Ve vůni rozvinutá medovost, lipový, přechází do čajových tónů. V chuti výrazná kyselina, s plnější dochutí, vyšší tříslovina
9. RADIKON / Oslavje 2004
Podobně hnědé jako předchozí. Vůně je opět úlet, voskovo-trpká voňavost nezralých angreštů. V chuti jednoduchá, kratší, s tříslovinou poměrně výraznou.
10. ŠČUREK / Kontra 2009
Totální nirvána organických vín, jak výrobním procesem tak senzorikou. Ručně odzrněné hrozny, nepomleté se nasypou do sudu a nechají se tam fermentovat. V lahvi hrubé nečistoty. Tohle se vymyká všemu, sláma, venkovský vzduch, hlína ve vinohradu...Kontra všeho, všemu, všem.
Tak takhle vypadají oraganická vína se vším všudy.
No comments:
Post a Comment