V říjnu toho moc nebylo, zkrátka pro
to, že moc nebylo za co. Navíc podzimní ladění studentských
nálad zasáhlo i mou gastronomickou touhu, slovy klasika: “Správný
student je hladový a věčně nespokojený.” Obojí má samozřejmě
na svědomí jeho touha po vědění, ne vyluxovaný bankovní účet.
Jednoho odpoledne konstalace okolností
nahrála jídle venku. Dlouho obcházená restaurace Chapadlo zvala
na své přiměřeně naceněné, lákavě prezentované menu. K
Chapadlu jenom tolik, že krom docela těžko uchopitelného jména
má lehko uchopitelný koncept, velký výběr točených piv a
krásný výhled na Ladronku, kde ráno, odpoledne, večer desítky
lidí mučí svá těla. Buď jsi dnes byl běhat, nebo ne. Hezky se
na ně u toho oběda dívá.
V polední nabídce jsou tři jídla,
dvě polévky. Bylo docela nacpáno, na baru cedulka : “Do 15 hod.
bez obsluhy.” Budiž, nepředpokládám, že by si všechny ty
sekterářky přinesly své obedníky, i když v
zemi, kde lidé volí komunisty je možné všechno. Ptám se tedy
usměvavého výčepního, jak to tady funguje, připadám si přitom
trochu jako skaut. Restaurace se mění přes poledne
na jídelnu, kde si vyberete co chcete, zaplatíte u kasy, poklidně
zkonzumujete. Vysvětluje to stojany s tácy, nerezové vany s nápisy
„Jenom sklo!“.
Postavíme se tedy
do fronty, panuje tu příjemný obědový mumraj, tenhle koncept se
mi líbí, ukazuje se opět jako vysoce funkční, hlavně
co se rychlosti týče.
V poklidném tempu jíme,
dám si obědovou desítku, Ježka. Dobrá míra, lehké a správně
ošetřené pivo mi k obědu tohoto typu sedí. K jídlu mám vepřový
steak (STEAK je jenom jeden, a to z kravičky, ale v rámci
kulinářské zmatenosti je to ten z menších prohřešků) s
pepřovou omáčkou a kroketami. Omáčka je skvěle ochucená, lehce
pikantní a příjemně krémová, plátek vepřového libový,
šťavnatý. Krokety jsou krokety, dokázal bych si představit
normální brambory nebo kaši.
V milé společnosti oběd
ubíhá rychle, na závěr si odepřeme sice desert, nicméně letmým
pohledem do prosklené vitríny je jejich nabídka široká.
Interiér je členitý,
sezení pohodlné, obědvat tady dává zvláštní pocit
sounáležitosti s ostatními hosty. Snad je to tou atmosférou ve
frontě, kde znavení úředníci, obchodníci a kdoví jací jiní
-íci vtipkují s veselými sekretářkami a poměrně milou
obsluhou.
Konečně místo, kde se
za cenu pod sto korun naobědváte bez opletaček, hodinového čekání
a prostě dobře. Čtyři chapadla z pěti pro břevnovskou
chobotnici.
No comments:
Post a Comment