Hrozny pochází v tomto ročníku z vinohradů Filipa Mlýnka, který se také stará o jejich technologické zpracování. A to tento pán umí, umí to skvěle. V letošním ročníku už budou použity hrozny vlastní. Není potom žádné překvapení v tom, že když lidi dělají svoji práci dobře, vznikají věci které mají smysl.
Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2012
Logický základ řady tvoří Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené. Barva světle žlutá. Víno je na vůni příjemně čisté, s tóny hrušky, ořechů v medu a troškou soli. Mineralita se dá vypozorovat už nosem (to není oxymorón!). Postupně se rozvijí víc hruško-jablečným směrem. Čistá, příjemně naostřená chuť typické kyselinky je podpořena středním tělem, v závěru se připojí opět typická příjemná tříslovina této odrůdy. Víno je středně dlouhé, extrémně pitelné téměř při jakékoli příležitosti.
Veltlínské zelené, pozdní sběr, 2012
Druhý základní stavební kámen. Je překvapivě komplexní jak ve vůni tak v chuti. Začíná čerstvě posečenou trávou a přechází do bylin a pepře. Všech druhů a barev pepře. V závěru se přidá grep. Je toho dost. Neztrácí však čistou linku základního vína. Chuť je kratší, zakončena příjemnou hořčinkou. Je nekomplikovaná, přímá, příjemná na osvěžení.
Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2012
Nejkomplexnější skvělý Ryzlink rýnský. V chuti dominují tóny kvetoucích lip, podpořené cirusovou marmeládou. Vůně je plná, hutná. V chuti je výrazně znát minerálnost podloží, mnohovrstevné tělo. Vyšší alkohol vínu sluší, dodává mu další rozměr, je zakomponovaný. Dlouhé víno na vrchol degustace.ANO
Chardonnay, pozdní sběr, 2012
Svatovavřinecké, pozdní sběr, 2012
Jediný zástupce červených vín. Ve vůni útočí hutné bobule, třešně a hořká čokoláda. Něco jako višně v čokoládě, ale sametovější a hladší. V chuti potom lehká tříslovina kombinovaná s pěknou kyselinkou, která vínu dodává mladý charakter a pitelnost. V dochuti se objevují i tóny přezrálého ovoce popsaného výše.
Vinařství Mikulov tedy jednoznačně ano!
Díky Martine! Fr.
ReplyDelete