Monday 5 August 2013

Degustace ... Vinařství Mikulov

Všichni známe filozoficky zajímavé rčení o opakovaném vstupu do stejné řeky. Nechci zabíhat do metafyzicky laděných úvah, ani soudit jestli to lze provést technicky nebo ne. Tento víkend jsem strávil pracovně ve Vinařském centru Mikulov. Před pár lety jsem tu strávil dvoje prázdniny, naplněné sommeliérsko-prodejní čiností, návštěvami vinařů a množstvím ochutnaných vín, převážně z Mikulova a okolí. Má současná milá zkušenost co se týče času už tak rozsáhlá není, zbytek více méně zůstává. V nabídce vinotéky, která je logicky zaměřená na Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a další tradiční odrůdy Mikulovska, je krom místních vinařů, "speciální", nově vzniknuvší řada vín právě a jen pro tento krámek. Musím říct, že už dlouho jsem tak vyváženou a chytrou řadu, zakládající si na jednoduchosti a čistotě neměl šanci ochutnat.

Hrozny pochází v tomto ročníku z vinohradů Filipa Mlýnka, který se také stará o jejich technologické zpracování. A to tento pán umí, umí to skvěle. V letošním ročníku už budou použity hrozny vlastní. Není potom žádné překvapení v tom, že když lidi dělají svoji práci dobře, vznikají věci které mají smysl.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2012

Logický základ řady tvoří Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené. Barva světle žlutá. Víno je na vůni příjemně čisté, s tóny hrušky, ořechů v medu a troškou soli. Mineralita se dá vypozorovat už nosem (to není oxymorón!). Postupně se rozvijí víc hruško-jablečným směrem. Čistá, příjemně naostřená chuť typické kyselinky je podpořena středním tělem, v závěru se připojí opět typická příjemná tříslovina této odrůdy. Víno je středně dlouhé, extrémně pitelné téměř při jakékoli příležitosti.

Veltlínské zelené, pozdní sběr, 2012
Druhý základní stavební kámen. Je překvapivě komplexní jak ve vůni tak v chuti. Začíná čerstvě posečenou trávou a přechází do bylin a pepře. Všech druhů a barev pepře. V závěru se přidá grep. Je toho dost. Neztrácí však čistou linku základního vína. Chuť je kratší, zakončena příjemnou hořčinkou. Je nekomplikovaná, přímá, příjemná na osvěžení.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2012
Nejkomplexnější skvělý Ryzlink rýnský. V chuti dominují tóny kvetoucích lip, podpořené cirusovou marmeládou. Vůně je plná, hutná. V chuti je výrazně znát minerálnost podloží, mnohovrstevné tělo. Vyšší alkohol vínu sluší, dodává mu další rozměr, je zakomponovaný. Dlouhé víno na vrchol degustace.ANO

Chardonnay, pozdní sběr, 2012
Závěrečné bílé víno, jak zbytkovým cukrem tak plností provedení. Barevně je víno do zlatava. V chuti i ve vůni dominuje broskev. Šťavnatá, zralá čerstvě rozkojená broskev. Přidávají se tóny manga a ananasu, typická exotika Chardonnay, jako světové odrůdy. Skvělé s ovocným salátem, nebo jakýmkoli jiným salátem. V konci příjemně vystoupí ovocná kyselina.

Svatovavřinecké, pozdní sběr, 2012
Jediný zástupce červených vín. Ve vůni útočí hutné bobule, třešně a hořká čokoláda. Něco jako višně v čokoládě, ale sametovější a hladší. V chuti potom lehká tříslovina kombinovaná s pěknou kyselinkou, která vínu dodává mladý charakter a pitelnost. V dochuti se objevují i tóny přezrálého ovoce popsaného výše.

Vinařství Mikulov tedy jednoznačně ano!

1 comment: