Wednesday 12 October 2011

Degustation ... Luisa s.r.o.


Úterní večer byl jako stvořený k degustaci vín, které nabízí společnost Luisa s.r.o. Jen co jsem se vymanil ze spárů vzdělání, zamířil jsem rovnou na místo určení. Vinografí sklep, první hosté a teď už ona skvostná vína.

Nový Zéland Fusional Sauvignon blanc 2009
Tradiční Sauvignon z oblasti asi nejznámější a nejproslulejší oblasti této odrůdy - Malborough, Nový Zéland. V chuti je klasicky černý bez, vůně je plná, kulatá, ne řezavá tak, jak to někdy tato vína umí. Je zde znát datum sklizně, resp. doba ležení a zrání. Poměrně dlouhá perzistence. V chuti citrusy, až citrónka. Mladé vinice, enologické cuvée, projev podloží bez diskuze.




  


Nový Zéland Chapel Peak Sauvignon blanc 2010
Ve srovnání s předchozím je na nose subtilnější, tóny právě ušlehané smetany spolu s nakrojeným citrónem, jde cítít jakási ledovost. Závany čerstvě posečené trávy. Nemůžu si pomoct, na konečku je lehký tón kouře. V chuti mnohem ostřejší, svěžejší, celkově poréznější a také kratší.






Sancerre Gerard Fiou 2010
Posun do citrusů. Masivní posun do citrusů. Ty jsou doplněny broskvovostí. Je to typický projev odrůdy v kombinaci s vlivem křemenného podloží. Řeže jako kotoučová pila. Aroma se začíná otevírat do pomela, grepu, lehký závan čerstvého ananasu. V chuti čistota, překvapivá délka, brysknost, křišťálovost.





 
Sancerre Le grand roc 2008
Logicky plnější projev, mocný závan všeho, přesun do mangovitosti až banánovitosti. Přechod až do borovicového lesa. Zatímco se procházíš, trháš všechno to ovoce. Je to příjemná procházka. Sem tam narazíš nohou na kámen – to je mineralita. To dřevo všude kolem je sud ve kterém byla půlka z této šarže školena.





 
 
Alsasko Riesling Goldesch M. HUGG 2008
Ve vůni levandule, občas až výstřelky do levnější parfémovitosti. Naftalín líská přes nos zleva zprava. V chuti neuvěřitelně příjemný, středně těžký, dobře pitelný. Mineralita, téměř nepostihnutelná hrubší struktura jazyk lehce podráždí. Alkohol je na současnou dobu nízko. Kyselina správně zakomponovaná, netrčí.






 
Alsasko Riesling Grand cru Altenberger M. HUGG 2005
Tohle je bomba maxima. Obrovský nos, petrolejová hadra hadra. Kombinace s kandovanou grepovou kůrou, přecházející až do tónů koňaku. Ušlechtilé, plné, krásné, naležené. V chuti je to víno velké jako barák s padesáti patry. Na konci geniální lehká hořčinka, plnost, ovocnost, noblesa. ANO!






Burgundsko 1.cru Raphet Pernard Vergelesses 2008
Barikované chardonnay, cítím růže, cítím Lokum, cítím vůni mlýna. Ta vůně je zvláštní, lehce znepokojující. Cítím trochu maskary a pudr. V chuti je to naopak geniální pití, šťavnaté, přímočaré a veselé. Docela nesoulad proti aromatu.







Burgundsko Pommard AF Gros 1.cru Arvelets 2005
Nádherný Pinot postavený na kyselině a ovoci. Tohle vydržíte čichat, jako feťák svoji čáru. Stanete se závislí. Decentní, přitom promyšlená kombinace rybízu, švestek a čerstvých třešní. V chuti lehce pražená káva, noblesní tříslo. Plnost. Grácie. Tento popisek je tak krátký vzhledem k tomu že nemám slov. ANO!






 
 
Vallée du Rhone Saint Joseph 2008
Z počátku docela zmatená vůně, postupně se loupou švestky, černý pepř, pár zvířátek. Po chvíli z toho začne lézt alkohol, ale tak někák příjemně. V chuti je to plné, tak středně. Běžnější Syrah na běžnější pití. Má to pěkný efekt na bukální sliznici.






 
Minervois Aragonite 2008
Syrah a Grenache. Krásný venkov. Pravda. Višňová marmeláda, možná dokonce natřená na palačince. V plnosti chuti je nádherně zakomponovaná kyselina, víno přes plnost aromatu působí svěžím, přímým dojmem. Nakonec, po polknutí, cítím brusinkové pyré.






 
Cahors Chateau St. Didier Parnac 2007
Cuvée převážně tvořeno Malbecem, 20 % je Merlot. Robins o Malbecu říká, že je to rustikálnější Merlot, a je to skutečně tak. Ve vůni je to zase rozhozené, víno bohužel není dekantované, ale postupně přichází ušlechtilé fenolické tony, tabák a doutníkovost. Po prvotním útoku třísla, působí zceleným dojmem, ze kterého rozeznávám hořkou čokoládu a kakao.





Cahors Apogée de St. Didier Parnac
Ušlechtilejší verze předešlého. Zrání v sudu udělalo své a obrousilo hrany. Vůně je neskonale příjemnější, jasnější, profilující se do šípku a čerstvého červeného ovoce. Kyselina je zde výraznější, je to jako košík plný ovoce, do kterého jste právě šlápli. V ústech zůstává dlouho, zbývá po něm pěkná stopa oné kyseliny.







Cahors Vin noir de Chateau St. Didier
100% Malbec. Závěr degustace voní po čokoládě. Přesněji po višních v čokoládě. To je důležitá část té vůně, převažuje, obtáčí se kolem příjemného tónu plnosti. Po polknutí máte právě dojem, že jste snědli višni v čokoládě. Čtrnáct voltů z tohoto velikána dělají kolos. Klidně může zrát, ale už teď chutná vynikajícně







No comments:

Post a Comment