Friday, 7 October 2011

Oběd v ... Jiný stav

Nastala podobná situace jako pár dní zpátky, dostavil se hlad, v kombinaci s potřebou vyřídit si něco ve městě. To většinou znamená, že navštívím pohostinství a případně na něj napíšu kritiku. Tentokrát padla volba na restauraci Jiný stav. Název byl opět určujícím, neboť hostinců, které nabízejí oběd do stovky, je kolem Karlova náměstí, kam jsem měl namířeno, přehršel. Navíc ne úplně vzdálená Psychiatrická léčebna VFN dodává pikantní podtón představě obědu v takto nazvané restauraci.

Jiný stav ve mě vyvolal už zevnějšek, křičící do ulice všemi barvami nabídku. Přijde mi, že ani kousek nezůstal nevyužit, tabule, okna, vývěsní štít, všechno hraje barvami. Tyhle ostré barevné křídy by měly být jen na příděl. Když vstoupím dovnitř, očekávaje moderní svižný interiér, odpovídající tomu, co na mě útočilo venku, opět šok. Restaurace je přecpaná velmi starými a tradičními věcmi. Mít o trochu víc místa, myslím že je v rohu opřené mlýnské kolo, na stropě zavěšený žebřiňák. Žehličky, starobylé vázy, vybrakované šicí stroje, zašlé dřevěné věcičky jsou všude. Za barem se na mě směje duo obsluhujících. Vzhledem k tomu, že podzim se ještě nemá k nástupu, nechám se odeslat na zahrádku.

Venkovní stolování si užijete sevřeni čtyřmi vysokými domy, všudypřítomná rustikální výzdoba vaše klaustrofobické pocity rychle zažene.Na sloupku šopy visí kukuřice, lucerničky jsou všude, na stolech nechybí kostkovaný ubrus. Tady venku, uprostřed Prahy to působí překvapivě útulně. Vedle se baví skupinka místňáků, mám pocit povětšinou na účet můj a mého focení všeho.


Objednám si řezané, čepují zde světlého a tmavého Kozla a Plzeň. Na stole je vytištěná denní nabídka na celý týden. Výběr ze čtyř jídel, jedna polévka, ceny kolem devadesátikoruny. Hned první jídlo neznám, Dalmatské čufty mi skutečně nic neříkají, ale slečna  mi ochotně vysvětlí, "že jsou to jako takové masové kuličky". Dobrá, do toho nejdu, špagety s masem jím furt, dám si debrecínský  guláš s pěti. A polévku - kuřecí vývar s nudlemi.

Polévky je kotel a je strašně horká, docela hustá a pěkně voní. Potud dobré, je ale strašně přesolená. Ta správná míra si zjevně vzala dovolenou. Srkám pomalu. Když se propracuji do půlky, už mi na stole přistane guláš. Asi jsem jedl moc pomalu. Guláš je skvělý ale..co to je v něm, uzenina? ... Briskně hledám na google.com recept na "debrecínský guláš" - je tomu skutečně tak, s uzeninou. Trošku zahanben, že jsem neměl potuchy o přípravě debrecínského guláše jím a vychutnávám. I tohle jídlo by sneslo o trochu méně soli, jinak je vynikající, maso je správně měkké, nerozhňahňané, z knedlíku sem tam vykoukne i ta houska. Lahoda za dvě s tečkou.















Bylo to dobré, dokonce velmi dobré. Personál milý, jídlo v pořádku, rychle, kvalitně, bez zbytečností. I když prostředí není žádný promyšlený designový skvost, najíst se tu dá slušně za 147 Kč. Poloha je také skvělá, kousek od I.P. Pavlova na ulici Rumunská. K restauraci náleží ještě sklepní hospoda, kde se můžete veselit až do noci.

No comments:

Post a Comment