Sunday, 2 October 2011

Rotor a Týden kávy 2011



Opět jsem po nějaké době přibyl do Brna. Po nostalgické zastávce pod Petrovem ( byla to naše oblíbená středoškolská kratochvíle - „zastavovat se pod Petrovem“) jsem zamířil do kavárny Rotor, kde jako baristka pracuje má kamarádka Kačenka. Rotor najdete na tiché ulici Dvořákova, přes léto nabízí posezení na zahrádce, ale až uvnitř na Vás dýchne ta pravá kavárenská atmosféra. Hned u vstupu láká k vystřihnutí tiché jazzové klasiky piáno, za barem je nastavěno spousta lahví s rozličným alkoholem, je zde také umístěna usměvavá baristka, která své označení nezískala žádnou náhodou. V Rotoru kávě skutečně rozumí. S tím je spojena i organizace Týdnu kávy, ale o tom až později.

Po přivítání s Kačenkou si objednávám svůj klasický kavárenský set-up - Piccolo s colou. Tady jsem si klidně mohl objednat prostě espresso, dostal bych zcela jistě to co chci, ne litr nějaké nevylouhované šlichty, nicméně vytrénován z těch ne úplně šťastně vedených českých kaváren, se jistím. V cuku letu dostanu černý tácek, na kterém je ve středu šálek s kávou, povinný cukr (i když bez ničeho znamená i bez cukru, nic se nedá dělat) a jakýmsi amuse-bouche ke kávě. Na malé mističce je kousek ořechového dortu s čerstvou jahodou, celé je to přikryto pusinkou z čerstvé šlehačky. Vynikající nápad, já osobně sice nejsem příznivcem dodatků ke kávě v žádné podobě (řekl jsem „bez ničeho“!), ale tohle celkem fungovalo.
Ještě ke kávě -  je dobrá, naplnila polovinu malého šálku, má hustou a pevnou cremu, v chuti je mohutná, s příjemným tříslováním a závěrem chutnajícím po hořké čokoládě. Varesina je rodinná italská pražírna fungující od roku 1919. Zakládá si na pečlivé selekci kávových zrn a tradičních postupech pražení. V Rotoru používají směs 95 % Arabica a 5% Robusta. Mimochodem mají hezky udělaný web, včetně návodů na přípravu, pití a vychutnávání si kávy (http://www.varesinacaffe.eu/index.htm).

Zatímco si povídáme o týdnu kávy, objednávám si zdejší kávovou specialitu, nazvanou café Farizej. Káva, Captain Morgan black „svařený“ s třtinovým cukrem, šlehačka. Ta je skutečně skvělá, mírně nasládlá s krémovou konzistencí. Lžičkou ji pomůžu přijmout do sebe trochu kávy. Tohle je jeden ze světlých momentů celého nápoje. Při samotném napití je káva trošku hrubší, ohřátý rum dělá své. Míchám a celý nápoj se zjemní, to je nejlepší způsob, jak si tuhle kávu užít. Za všechny tyhle dobroty zaplatím 135 Kč, takže poměr cena výkon na jedničku.

Hlavní tahák je bezpochyby skvělá káva Varesina, její rozličné druhy přípravy, skvělé prostředí a poklidná atmosféra.




























Týden kávy Brno 2011
Když se mi dostane do rukou nádherně zpracovaná „skládačka“ otitulovaná Týden kávy Brno, okamžitě se Kačenky začnu vyptávat. Je na ni vidět, že poslední přípravy před tím, než brněnský festival kávy vypukne, byly náročné. To, co holky nachystaly, je skutečně obdivuhodné a ohromující.

V celém projektu je zapojeno 77 kaváren, které své návštěvníky oblažují po celý týden svým běžným i speciálním programem. Na skládačce je jejich mapa a také podrobný přehled programu po dnech. Další část se odehrává na adrese Husova 20, kde je připravený Kávový program se spoustou seminářů, ochutnávek a profesionálních baristů.

Myšlenka je jasná. 1. října je mezinárodní den kávy. Smyslem celé akce je dostat kvalitní a kvalitně připravenou kávu mezi lidi, ukázat jim všechny tváře tohoto krásného nápoje, vzdělat, pobavit. V Česku je kultura pití kávy stále v plenkách takže akce, jako tato, má své místo, neváhám říct dokonce jedno z předních míst na naší malé gastro+bar scéně.

Inu, podívejte se sami... http://tydenkavy.kulturarium.cz/

1 comment:

  1. Jakým způsobem si to udělal, vypadá to skvěle!


    Feel free to visit my website :: dárek pro kluky []

    ReplyDelete