
Po přivítání s Kačenkou si objednávám svůj klasický kavárenský
set-up - Piccolo s colou. Tady jsem si klidně mohl objednat prostě
espresso, dostal bych zcela jistě to co chci, ne litr nějaké nevylouhované
šlichty, nicméně vytrénován z těch ne úplně šťastně vedených českých
kaváren, se jistím. V cuku letu dostanu černý tácek, na kterém je ve
středu šálek s kávou, povinný cukr (i když bez ničeho znamená i bez cukru,
nic se nedá dělat) a jakýmsi amuse-bouche ke kávě. Na malé mističce je kousek
ořechového dortu s čerstvou jahodou, celé je to přikryto pusinkou
z čerstvé šlehačky. Vynikající nápad, já osobně sice nejsem příznivcem
dodatků ke kávě v žádné podobě (řekl jsem „bez ničeho“!), ale tohle celkem
fungovalo.

Zatímco si povídáme o týdnu kávy, objednávám si zdejší
kávovou specialitu, nazvanou café Farizej. Káva, Captain Morgan black „svařený“
s třtinovým cukrem, šlehačka. Ta je skutečně skvělá, mírně nasládlá
s krémovou konzistencí. Lžičkou ji pomůžu přijmout do sebe trochu kávy.
Tohle je jeden ze světlých momentů celého nápoje. Při samotném napití je káva
trošku hrubší, ohřátý rum dělá své. Míchám a celý nápoj se zjemní, to je
nejlepší způsob, jak si tuhle kávu užít. Za všechny tyhle dobroty zaplatím 135
Kč, takže poměr cena výkon na jedničku.
Hlavní tahák je bezpochyby skvělá káva Varesina, její
rozličné druhy přípravy, skvělé prostředí a poklidná atmosféra.
Když se mi dostane do rukou nádherně zpracovaná „skládačka“
otitulovaná Týden kávy Brno, okamžitě se Kačenky začnu vyptávat. Je na ni
vidět, že poslední přípravy před tím, než brněnský festival kávy vypukne, byly
náročné. To, co holky nachystaly, je skutečně obdivuhodné a ohromující.
V celém projektu je zapojeno 77 kaváren, které své
návštěvníky oblažují po celý týden svým běžným i speciálním programem. Na
skládačce je jejich mapa a také podrobný přehled programu po dnech. Další část
se odehrává na adrese Husova 20, kde je připravený Kávový program se spoustou
seminářů, ochutnávek a profesionálních baristů.
Myšlenka je jasná. 1. října je mezinárodní den kávy. Smyslem
celé akce je dostat kvalitní a kvalitně připravenou kávu mezi lidi, ukázat jim
všechny tváře tohoto krásného nápoje, vzdělat, pobavit. V Česku je kultura
pití kávy stále v plenkách takže akce, jako tato, má své místo, neváhám
říct dokonce jedno z předních míst na naší malé gastro+bar scéně.
Inu, podívejte se sami... http://tydenkavy.kulturarium.cz/
Jakým způsobem si to udělal, vypadá to skvěle!
ReplyDeleteFeel free to visit my website :: dárek pro kluky []