Saturday 18 August 2012

Obrázky z Holandska ´like

Ač je Krásná chuť blog o všem možném, o cestování být nemá. Přesto se neubráním pár postřehům z mé letošní návštěvy země, která leží pod hladinou moře, rádoby v čapkovském cestopisném stylu. Holandsko je krásný kus planety, který stojí za podívání. Tahle země je doslova fotogenická. Upravená, stále se přestavující, zdokonalující se. Mají zde úžasná muzea, krásné mosty a spoustu vodních kanálů, na jejichž dnech leží bicykly, které sem feťáci naházeli po tahu. Zámky na ony kola Vás mohou stát víc než to kolo, to je však v pořádku, každý se musí nějak živit.
 Lidé zde mluví prapodivnou chrochtalštinou, ale jsou bezezbytku milí a mluví také bez výjimky perfektní angličtinou. Pokud na Vás tedy prve nevyzkouší svou chrochtalštinu. Jsou tolerantní, docela za vodou, ale jinak normálně z masa a krve. Jí pro to aby žili, nežijí pro to, aby jedli. Což nevysvětluje tu záplavu fotek jídel, ale vysvětluje to docela dobře proč tu nemají vlastní národní kuchyni. A hutspot se nepočítá, protože ho nikdo ve skutečnosti nejí.
Z místa na místo se můžete přesouvat lodí - pokud ji máte, nebo vlaky, které jsou ukrutně drahé, ukrutně přesné. Průvodčí v nich nechodí, přesto si každý lístek prostě koupí.
Kosmopolitní Nizozemsko mi učarovalo, objalo mě, pohladilo, udivilo a hlavně přivítalo s otevřenou náručí.

Snídaně v Amsterdamu - Takhle jsme po dva dny snídali, chlapík, u kterého jsme bydleli, byl více než štědrý. Na snímku krom mého počítače pózují džemy, čokomléko, med, máslo s příchutí sýra, sýr s příchutí másla a toustovač.
Brotje Hering - Rybka lahodné, až máslové konzistence, podávaná jen tak v papíru (viz dále), nebo na housce, s cibulí a kyselou okurkou. Luxusní verze za 2,5 É, poblíž RijksMuzea
"Cappuccino" na grachtu Singel - Ač je Singel jedním z nejstarších grachtů ve městě, kávu se zde připravit stále nenaučili. A to pomíjím čekací dobu dvou světelných let.
"Espresso" na grachtu Singel - Podobný příběh jako s cappucinem, i přes to byla káva docela poživatelná.
Jedno z několika málo piv, které jsme za celou dobu měli ( v hospodě, jinak jsme pili normálně, jak holendři, ale v parcích). Klasický "štark", víc alkoholu, víc zábavy, víc peněz (3 É)
Patatas - "Tradiční" mňamka do ruky, hranolky z fritézy, za 1,6 É dobrá volba na zahnání vlka Hlada. Nechutnají ani tak moc po oleji, jak by na první pohled mohlo vypadat. Jsou z čerstvých brambor. Jedno z mých nejoblíbenějších.
Nákub v Albert Hejn - Takhle jsme jedli většinou, vtip je v tom, že tohle koupíte v obchodě, je to čerstvé, dobré, stojí to tak akorát. Na snímku těstovinový salát s tuňákem, mix ovoce a chlebík. Plus super příbor all in one. To chceš. (V outdorové prodejně v ČR - 89 Ká, v Albert Hejn na pokladně - gratis)
Kroket - Jídlo do ruky za Euro, v papírovém kornoutě, s trochou hořčice. Nebezpečí tohoto jídla spočívá v tom, že nevyhovuje specifikaci "koupím a sním, když mám hlad" z jednoho prostého důvodu - HORKÉ. Krustička je totiž plněna směsí sýru, brambor a masa. Spálíte si pusu, ať chcete nebo ne. I když foukáte. Vím to. Au!
Naproto neuvěřitelně dostanete Kroket i u mekáče, a světe div se, jmenuje se McKroket. Tenhle humus jsem si musel koupit, i když se ve mě vzpíralo všechno lidské. Koneckonců dělám to pro Vás. Au!
Italská zmrzlina - s příchutí After Eight. Mimo to, že byla vynikající, přenesl jsem se zpět do dětství, když jsem odlétal s MM na Krétu, a v bezcelní zóně jsem na ní vyžebral, tehdy Česku neznámé After Eight. Síla vzpomínek!
Pivo podruhé. Amstel je základ, takový levnější příbuzný Heinekenu. Chuťově lehčí, osvěžující.
Jídlo v restauraci - Naše první a poslední, pokud nepočítám turecká bistra, kde jsme byli naopak pečení, smažení. Holandské hospody jsou drahé, pití je tu drahé, obsluha je pomalá, i když se stále usmívá. Jídlo bylo znamenité, za deset É to stálo. Vepřové bylo dobře propečené, šťavnaté, prostě chutné. Ona věc k němu byla zeleninová, příšerně dobrá a sytá.
Snídaně u našeho dalšího hostitele - o poznání střízlivější verze, však chutná a výživná. Co je zvláštní, v Nizozemí se prodávají krabice s různými druhy "posýpek", takových jaké se u nás dávají na dorty, cukroví. Jenže oni, oni si je sypou na toasty s máslem. PROČ?! 
Pivko v parku - classic.
Chipsy s příchutí "Whiskey Coctail" - Nevím, jak někoho tahle zvrácenost mohla napadnou, výsledek je však okouzlující.
Hroznová šťáva z Merlotu - Tady se jen tak nespokojí s hroznovou šťávou, mají je dokonce rozdělené podle odrůd. Proč tohle nedělá Albert taky u nás?

Hering - Když řeknete u stánku: "Chtěl bych to jako na tom obrázku", vrazí Vám do ruky tohle, s úsměvem varují : " Pozor na racky". Chytnete rybku za ocas, protáhnete ji cibulovou lázní. A šup s ní do tlamičky, dřív, než racek stihne kráknout "guano"!
Pohoštění v arabském stylu - Shoarma je všudypřítomná, Doner, Kebab, všechno k dostání. Na ulici, téměř nonstop, s dobrým poměrem cena výkon. Je jasné, co jsme jedli docela často.
Na závěr jsem si udělal radost v obchodě HEMA, na letišti. Prodávají tu všechno od silonek po aspirin. A taky Winegums. Byly dobré, a docela účinně utlumily mé obavy ze startu letadla. Když máte pusu zalepenou gumovou hmotou na strach už čas nezbývá!

No comments:

Post a Comment