Thursday 20 October 2011

Degustation ... Vinařství Josef Valihrach

Středeční večer byl v Míšeňské věnován věhlasnému vinařství Jožky Valihracha z Krumvíře. V půl sedmé sice sklep praskal ve švech, nicméně vinař uvízl v deštivé a rozsekané Praze. Začínalo se tedy dvěma nultými vzorky. Jak vlašák od Patrika Staška tak Veltlínské zelené od pana Iliase jsou skvělá vína, navíc tak trochu kontrastní k produkci pana Valihracha, sommeliér který je představoval byl vtipný, pohotový a celkově orientovaný. :).

Po příjezdu samotného vinaře se rozjela degustace v rychlém tempu, Jožka toho moc nenapovídá, zato co řekne, má svou váhu. Hodně se mluvilo o oceněních, kterých mají u Valihrachů moře, technologii, selektovaných kvasinkách, redukci sklizně, prostě o všem co dělá výjimečné vinařství výjimečným.

Vína jsou dražší, prodávají se převážně starší ročníky (klidně i pět, osm let zpátky). Jsou bez výjimky výjimečná, ať už výrazem, odrůdou nebo svou vyzrálostí. Firma je skutečně rodinnou záležitostí, paní manželka je distinguovaná a inteligentní dáma, která skvěle doplňuje svého manžela. Ten má rád červené mašličky, jednoodrůdová vína a řešení technologických, i všech ostatních vinných problémů "s chlapama" ve sklepě. Říká, že víno je pro něj koníčkem, já zase říkám, že zpracování 20 ha je pořádný kůň, možná už trošku slonoidní. O vinohrady se stará bratr, takže rodinnost této firmy je skutečně nefalšovaná.

A teď již poznámky z degustace, které se mi podařilo v té skrumáži těl naškrábat...

(0.vzorek) Ryzlink vlašský 2008 Naturvini
Aromatika rozkvetlé pálavské louky, mateřídouška, citrusy a jejich sušená kůra. V chuti mineralita lomného bloku. Nádherný plný koneček, malinko zbytkového cukru. Tohle si představuji jako pití při letním večeru, před sklepem, západ slunce, milá společnost.

(0.vzorek) Veltlínské zelené 2010 Vinařství Ilias
Podchlazené překvapivě svěží, aromaticky vyvážené, s říznou kyselinou, která umírňuje cukr. Víno typické ročníku 2010, hodně cukrů a hodně kyselin.

Ryzlink rýnský 2006
Z prvního nárazu jakoby umělé hmoty přechod do mnohem přirozenějších tónů hrušky, postupně až do její kandované verze. Tóny dřeva, kouře, rafinovaný propletenec. Hlinité, těžké a docela alkoholické. Lesy, louky, lán, jednoduše rustikální venkov.

Chardonnay 2008
Ohromující, svěží vůně, naprostý opak předcházejícího vzorku (RR 2006). Víno pochází z vlastních klonů vzniknuvších z původních klonů francouzských. Málokdo to dnes dělá, o to je to zajímavější. Vyvážený poměr kyseliny a extraktu. Dárkový koš plný exotického ovoce, marmeláda z pomerančů, chutnney.


Chardonnay 2004
Noblesní, uhlazené, celkově komplexní. Jemné tóny z celého ovocně-minerálního spektra. Toto víno je jako procházka botanickou zahradou, sekce tropy.

Chardonnay 2007
Medově řeřichové. Linka a rukopis vinaře je v této minivertikále čítající tři Chardonnay už zcela zjevný. Kyselý alkohol a šťavnatá kyselina. Dlouhé jako D1, kyselina je výrazná, ale tak něják příjemně.


Sauvignon šedý 2010
Jediné mladé víno v degustaci. Výrazně je cítit jostou, brusinkovo-bezinkové esence, svěžest. V druhé vlně čerstvě posečené kopřivy, v chuti je to přesný plastický obraz aromatu, s citrusy. Tóny pórku (někdy sám sebe děsím).

Rulandské bílé + Sauvignon blanc 2007
Čich je uzavřenější, čistě vinný, avizovanou barvitou tóninu necítím. V chuti suché, lehké, banánovo-smetanové.

Rulandské bílé + Sauvignon blanc 2009
Ještě brutálněji posečené kopřivy. Možná posečené rotační kosou. Vůně je tak intenzivní, že ji boháči používají místo čpavku, křísí tak i své drahé téměř zesnulé příbuzné, kteří reagují jen na vůně libé. V chuti je všechno pěkně promísené a zapečené do sebe, křupavoučké, ovocně buchtoidní. ANO!

Tramín červený 2008
Sladká tečka na závěr, ovocný kompot s horou cukru, ve vůni je to sladké, v chuti je to sladké. Broskvovost.

Modrý portugal 2006
Jedna láhev měla korkovou vadu, jedna s lehounkými těkavkami, ta poslední, která byla v pořádku se ke mně bohužel nedostala.

Frankovka 2006
Lehounká typická Frankovka, postavená na kyselině, jahodová, rybízová, lesně ovocná, třešňová marmeláda a červené lízátko bez žvýkačky.

Cabernet Moravia 2007
Plněné švestky švestkama, hrubší tříslovina, typický projev odrůdy. Víno působí nicméně trošku povrchněji, z pléna zaznělo že CM jako odrůda "už není co bývala". Je to nicméně typický cabernet.

Dornfelder
Divočina s podtextem tříslovin a rybízu. Na nose rozhárané, opět švestky a lehká košťálovitost.

Rulandské modré 2003
Animalita a ovocnost - tóny moravských pinotů, které značí špičkovou kvalitu suroviny, citlivé zpracování a správnou maturační dobu a techniku. Noblesní struktura, krásné jakoby vlnkovité tříslo. Víno je dlouhé, přitom lehce pitelné, neunavuje, vybízí k dalším douškům. ANO!

Bonusový vzorek: Cabernet Sauvignon + Carmenere 2007
Sladké švestkové pyré, tříslo a nastupující hořká čokoláda, kakaový prášek, hlubokost spáleného kraje buchty. Jednoznačně ANO!

No comments:

Post a Comment