V tomhle deštivém počasí se mi nechce nikam daleko chodit.
Hlad ale přichází s železnou pravidelností, je mu absolutně jedno jak
venku je. Na začátku semináře, který se konal v ulici Na Bojišti, nám byla
„doporučena“ restaurace u Kalicha, kam můžeme před výukou zajít na oběd. I přes
drobné výtky (cena, kvalita jídel), jež pan profesor zmínil, jsem se rozhodl
zde najíst. Absolutně jsem netušil do čeho jdu, ty jeho výtky totiž měly být
brány vážně. Do hospody tohoto typu jsem skutečně chodit neměl, nicméně stalo
se, už to nejde odestát.

Už při focení venku si mě všiml kouřící postarší pán. Následoval
mě dovnitř. Vyklubal se z něj provozní nebo možná spolumajitel, jeho
pozici v tomto lokálu jsem si neupřesnil. Po pár zdvořilostních frázích mě
opustil, aby mi přinesl ukázat lahev osobně věnovanou bývalým prezidentem
Havlem, u toho náš veškerý kontakt skončil. Toliko milého v tomto
pohostinství.
Hospoda U Kalicha je koncepčně pojatá vskutku švejkovsky (bohužel
se vším všudy), na což odkazuje mnoho indicií a reálií. V době mého vstupu
byla obrovská ratejna naprosto prázdná, bez hudby, což samo o sobě zapůsobilo
docela skličujícím dojmem. Rozlehlý prostor je zjevně koncipován pro objednané
akce a nájezdy turistických skupin. Při pohledu do jídelního lístku mě polilo
horko, hlavně co se cenové hladiny jídel týče. Jídla mají standardizované ceny
začínající na 250 korunách, pivo za šedesát. Kvalita jídla ani pití tomu
naprosto neodpovídá, jenže vysvětlujte to polským turistům, kteří chtějí zažít
„originál Švejk restaurant“. V rámci honby za jakýmkoli gastronomickým
zážitkem jsem se po páté přemluvil zůstat. Objednal jsem si.


Prve pivo. Za vyděračskou cenu šesti pětek dostávám plzeň,
která je přinejlepším průměrná, působí vodově. Ke konci (to se s tím
nepárám) je úplně bez chuti, pěna padá rychlostí blesku. Servírují tu i tupláky,
ale mám omezený limit na účtu, radši jsem se ani nedíval kolik stojí.

co dodat?
ReplyDeletekdo uteče,vyhraje?
puss