Tuesday 22 November 2011

B. Braun Café

Nádherný pozdně podzimní den přímo zval k šálku dobré kávy. Končili jsme na Albertově, ale povinnost odnést knihy do knihovny, nás zavedla na Karlovo náměstí, odkud je to na I.P. Pavlova skutečně kousek. Řekl jsem si tedy, že B. Braun určitě nezklame. Jak moc jsem se mýlil, jsme měli se slečnou JK zjistit zanedlouho.  U vchodu byla cedule s nápisem : "od 16.00 hod zadáno". Bylo lehce po půl druhé, měli jsme tedy spoustu času. Usadili jsme se do výklenku do ulice, kavárna praskala ve švech, horní ochoz byl zavřený.

Kavárnu, která je situovaná v Lékařském domě, je sponzorovaná firmou vyrábějící lékařský materiál, mám z pochopitelných důvodů více než rád. Nádherný design Evy Jiřičné je dechberoucí. Je čistý, plný skla a oceli. Navíc je funkční, účelný, příjemný pro oko. Nepůsobí stroze, ani odtažitě. Zkrátka dobře se tu sedí. Při mých četných předchozích návštěvách, tento genius loci dotvářel profesionální servis. Ten byl podobný jako design, rychlý, příjemný a vtipný. Ne toliko dnes.

V nabídce je samozřejmě káva, destiláty, víno. K jídlu snídaňové menu, toasty, pannini. Další nabídka jídel je proměnlivá.

Objednávám si espresso, otázku jestli chci "pikolo", už automaticky přeslechnu, rovnou se sebezapřením přikývnu. Slečna JK si objedná café latte. Čekáme, povídáme si, přijde číšník v ušpiněné zástěře a nese nám jeden malý kovový tácek, na kterém je vyložená celá naše objednávka. Položí ho, odejde. Pohled na to, co nám přistálo na stole je poměrně skličující.

Café latte dobře. Ve sklenici, pěna by mohla být jemnější, ale chutná dobře. Vedle skleničky je polorozdrobená ?kokoska?, což působí neuvěřitelně diletantsky, spíš tak, že už před námi někdo tácek použil. Moje espresso má rozdrobenou ?kokosku? alespoň na podšálku. Hrneček od kávy je ale ... je špinavý, a to docela dost, zvenku, pokapaný kávou. Je to odpudivý pohled, tohle by se v kavárně tohoto typu stávat nemělo. Aby toho nebylo málo, ve směšně velké konvičce na mléko, které jsem si navíc neobjednal byl taky nějaký hnus. Ledabyle pohozené cukry na hromádce nekomentuji. Voda ke kávě nikde.

Přiobjednávám ještě minerálku, která je servírovaná se skleničkami na vysoké stopce. Dobře se z nich pije.

Když chceme platit, účtenku dostávám zase jen tak na stůl. Ač je teprve 15.20, dveře do kavárny už jsou asi deset minut otevřené, začíná tu být docela chladno, navíc číšník už přeorganizovává vybavení pro nadcházející uzavřenou společnost. Vskutku nejvyšší čas odejít.

Café B. Braun mám moc rád, několikrát jsem si tu vychutnal skvělé prostředí, dobrá jídla, kávu. Je to místo, kde se dá dobře posnídat. Je to místo které je příjemné na posezení i na pohled. Bohužel nebo možná Bohu dík, hospodu dělá personál a dnešní směna nebyla zářná. Mnohdy jedna návštěva buď vytvoří "štamgasty" a nebo odradí od jakékoliv další návštěvy.

S přáním jen těch lepších směn!

 

No comments:

Post a Comment