Friday 25 November 2011

Degustation ... Frankovka

Při pondělí jsem se zúčastnil semináře o Frankovkách. Vedený byl Klárou Kolárovou a Ivo Dvořákem, dvěma špičkovými sommeliéry z našich luhů a hájů. Celá dvouhodinovka byla koncipovaná následovně: nejdříve představení Frankovky jako odrůdy, čtyři sety vín po dvou vzorcích, následovala volná degustace zhruba dvaceti vín různých stylů, vinařů a původů. Já jsem byl jen na semináři, pozdější volné degustace jsem se už nezúčastnil.

Úvodem je třeba říct, že seminář byl skutečně odborný, k jednotlivým setům dávali komentáře buď přímo vinaři, nebo zástupci firem, kteří vína z ciziny do Čr dováží. Hodně se mluvilo o charakteru Frankovky jako odrůdy, o terroir, jeho vlivu, o použití sudů při školení této nádherné odrůdy. Dodržoval se časový plán, což se mnohdy nevidí, nejen za to patří dík a obdiv organizátorům, tedy baru Vinograf.

Frankovka jako odrůda byla ve dvacátých letech minulého století nejrozšířenější modrou odrůdou u nás. Její původ je, jako snad původ každé odrůdy, obestřen tajemstvím, v úvahu připadají Rakousko, konkrétně Burgerland, Německo nebo dokonce ne už tak věrohodné Chorvatsko. Výskyt této odrůdy je docela striktně omezen na starý kontinent, z toho plyne i tradiční vinifikace ve velkoobjemových dřevěných sudech, ač mnohé moderní formy pracují se sudy typu barrique nebo s vinifikací v nerezovém tanku.

Barevná charakteristika odrůdy leží ve světlejších rubínových odstínech, viskozně je víno tradičně hlubší, s nízkými menisky. Aromaticky bývají Frankovky přímější, svěží s tóny růže, ibišku. V chuti jsou potom lehčí, mají vyrovnanou skladbu tříslovin, ovocitosti a kyseliny. Prostě klasická moravská modrá odrůda se vším všudy.

Vína která jsme ochutnali v průběhu semináře byla rozmanitá, díky rozdílnému stylu vinifikace i původu.

1. set
Frankovka 2008, výběr z hroznů, Vinselekt Michlovský
Ve vůni čokoládovost, jeřabiny až šípek, přechází do čerstvých třešní. V chuti hooodně lehká, až sametová,  kyselina spíše v závěru. Nakonec se ještě na moment objeví tóny kakaa, hřebíčku a lehký vegetativní poddtón. Frankovka na delší pití, charakteristický zástupce.

Frankovka 2008, barrique, František Mádl
Víno pochází z brutálně redukované sklizně, školeno bylo půl v nových sudech, půl v klasických sudech. V barvě je to hned znát, je tmavá, plná s vyšším meniskem. Ve vůni je hodně cítit dřevo, kouř. Aroma je hutné a těžké. Tělo tomu odpovídá, je mohutné s hořkými tóny, čokoládou na vaření, ostružinovou marmeládou, nižší kyselinkou. Víno perfektně se hodící do gastronomie.


2. set
Frankovka modrá "S" 2009, Miloš Máťuš
První zástupce slovenských Frankovek. Barva je velice světlá, jednoduše průhledná. Ve vůni je víno subtilnější, nevýrazné. V chuti překvapí tóny chuťová reminiscence Vánoc- perník, jostová marmeláda, v závěru jsou tóny čím dál tím víc zelenější až paprikové. V dochuti je víno ostré až pepřnaté.


Frankovka 2008 Terroir, Strekov 1075
Plné v barvě, ve vůni třešňovo-čokoládový dort, vyzrálost a sametovost. Víno skutečně působí noblesně vyváženě. V chuti je těžší, extraktivní, špetka bobkového listu, opět pepř a celková masitost.

3. set
Kékfrankos 2007, Ráspi
Pan Ráspi je vinař experimentátor, který si všechno dělá sám. Jeho vína jsou biodynamická, přírodní, svá. První nos navozuje dojem sýra přecházejícího do kozinky, víno je barevně lehčí. Postupně se aroma cizeluje, tóny fijalového bonbonu. V chuti vysoká tříslovina, v dochuti kyselina až příjemné kyselé zelí. Celkově víno působí neuvěřitelně rozmanitě a zajímavě, dá se objevovat celý večer. Víno s osobností.

Kékfrankos 2009, Sauska
Na rozdíl od pana Ráspiho je vinařství Sauska ultramoderní, zaměřené na produkci špičkových vín, za použití nejnovějších technologií. Víno je višňově černé, velmi viskózní, ve vůni je cítit borůvkový koláč s drobenkou, těžkost černozemě, hluboká opulentnost, vanilkovost. Celkově je to dokonalé víno... ale také trochu nezajímavé, ve srovnání s předchozím je až "moc dokonalé".

4. set 
Blaufränkisch Leithaberg 2009
Víno lehké, ovocné, silně pitelné.

Blaufränkisch  DAC Reserve Goldberg 2009
Zprvu docela nepříjemný zeleninový tón ve vůni, postupně přechází v plný, hlinitý, ovocito-pepřový. V chuti je víno překvapivě lehké, je v něm cítit trošku alkoholový závěr.

Seminář byl vynikající, představení vín bylo profesionální, a vína byla špičková. Avizován byl další díl, s jinou odrůdou, takže nezbývá než se těšit!








1 comment:

  1. Hezký :-) dík! Vinograf s Tvým dovolením přejímá... !

    ReplyDelete