Tuesday 31 January 2012

Oběd v ... Příčný řez

V Příčném řezu nejsem poprvé, ani naposledy. Dnes obědváme ve čtyřech já, JK a D. a I.. Tahle hospoda se stala jakýmsi kultovním místem setkávání naší nepočetné skupinky, slaví se tu úspěchy i porážky, ale nejčastěji sem zajdeme na oběd. Už samotný poetický název "příčný řez", Vám po tom, co vylezete ze sálu, máte hlad jak vlk, a žízeň jak Atakama, vyloudí úsměv na rtech.

Rozhodl jsem se zhodnotit jeden takový oběd. Moje pravidlo je jednoduché, platí i pro hospody které znám, a mám rád. Restaurace má většinou jen jednu šanci získat nebo ztratit hosta. Jediné jídlo rozhodne o tom, jestli se chcete někam vrátit nebo jestli ho pomluvíte i paní na autobusové zastávce.

Pokud si Vás podnik získá, leccos mu odpustíte, zvláště pokud se jedná o výjimečné excesy. V Řezu jsme jedli vícekrát, vždycky to bylo v pořádku, jídla skvěle připravená, nabídka samotná je pestrá, většinou nechybí jídlo jihoamerické kuchyně, rybka, salát. Nicméně tato konkrétní návštěva byla smutným příkladem toho jak se to nemusí povést, i když na vše dohlíží chef p. Bedlivý.

Stůl jsme měli rezervovaný pro dva, slečna servírka nám flexibilně nabídla stoleček pro čtyři. Hospoda je narvaná, tak to mám rád, z okolních stolečků se ozývá angličtina, čeština a bars jaká jiná hatmatilka. Nabídce dnes dominuje gyros. Vzhledem ke společnosti, se kterou objednám, jsou dva za tří strávníků rozhodnutí hned, I. ještě váhá nad rybkou, ale nakonec se také nechá zlákat krmí známou spíše z hladových oken noční Prahy.



Všichni si dáme polévku, hráškový krém s opraženou houskou. Ač ta kombinace divně zní, chutná výborně. Krém je sice trochu víc polévkoidní než krémový ale je dobře dochucený, jemný. Všichni už se těšíme na druhý chod. Při čekání vedeme diskusi o zdejším stylu výzdoby, pravděpodobné národnosti majitele, možnostech bydlení v Praze a okolí.

Jídlo které nam přinesou vypadá na první pohled v pořádku, jenže. Jenže všechno je studené. Kuřecí maso v gyrosu je studené. Placka je studená. Moje brambory jsou studené. Smažené žampiony jsou naopak docela přesmažené. Není to nedopatřením vystydlé, spíš záměrně servírované studené. Gyros není ze studeného masa, je z grilovaného. Těžko říct, kde se stala chyba. Bylo to tak šokující, že jsme se nezmohli ani na slovo. Navíc v hospodě, kam chodíte rádi, je těžké si postěžovat. Alespoň pro mě.

Z téhle návštěvy Řezu by žádné doporučení vzniknout nemohlo. Z předchozích návštěv však ano. Proto pokud se pohybujete v okolí Karlova náměstí, chcete zajít na dobrý oběd, v přiměřené porci (spíše větší) a za dobré peníze, zamiřte do Řezu. A pokuste si udělat rezervaci, přes oběd tu mívají narváno.




No comments:

Post a Comment