Tuesday 31 January 2012

Oběd v ... Restaurace Masaryčka

Už si ani nepamatuji za jakých okolností jsme se poprvé ocitli s mou drahou JK v tomto restauračním zařízení, ale mám pocit, že v tom jistojistě hrál roli - hlad. Příhodně jsme se nacházeli nedaleko, vzdělávací systém nám určil destinaci na Praze 8, po skončení výuky nic nebránilo klidnému obědu. V době poledních menu mají v Masaryčce na výběr tři jídla a pizzu, jejíž výběr je limitován lístkem s pár výjimkami. 

Interiér této restaurace je plný rozporů. Ač na webu hrdě avizují moderní design skloubený s odkazy na tatíčka Masaryka, v praxi to moc nefunguje. Světle béžové stěny v kombinaci s cihlou. Nápisy výroků T.G. vyvedené Arialem. Židle s potahy splývajícími až na zem a akvárko na baru. Kočárky z první republiky a pec na pizzu. Ne, dohromady to skutečně moc nejde.

Další věc je zaměření na italskou A českou kuchyni. Kombinace, která Vás nutí se ptát : " Je to česká hospoda kde dělají pizzu, nebo pizzerie, kde dostanete i guláš?" Není to v pravdě ani jedno z toho, pokud bych musel vybrat, tak spíš to druhé. Lístek je hodně o italských jídlech, uprostřed je sekce "Česká klasika". Z toho se mi ježí zátylek.

Éru T.G. považuji za krásné, světlé období naší historie (skeptici a konspirátoři vykřikují jinou). Mám ji spojenu s noblesou, jemností, gentlemanstvím, poctivostí a pravostí. Nebát se a nekrást. Ach, synku synku. Pocity, které Vás dokáží rozplakat. Restaurace ve které sedím, toho moc takového nenabízí. Kromě pár obrázků, zmíněného kočárku a šicího stroje z první republiky, tu není nic atmosférického. Z rádia hraje Bonney M. Džbány ve kterých plavou kousky citrusů jsou omlácené. Číšník nás seřve za to, že jsme nezavřeli dveře. 

Správně, jídlo. Při první návštěvě je to pro JK pizza, pro mě vepřové zapečené s nivou a krokety. Pizza OK, normální standart, v polední nabídce je za 99 Kč. Upečou ji přímo před Vámi, v rámci možností je dobrá. Moje jídlo je stejně jako celý dojem z hospody  rozporuplné. Maso se skoro nedá ukrojit, jak je prorostlé, takže se připravuju na nejhorší, ale v puse je překvapivě jemné. Je zoufale maličké, navíc přesolené. Ona niva je slaná sama o sobě, pane kuchaři. Krokety z mrazáku. Celkově trojka jak vyšitá. 

Krušovice jsou dobré, mušketýr je správně vyvážená jedenáctka. Vodu v tom otřískaném džbánu dostanete zadarmo a automaticky.

Na stolku je nabídka kombinace kávy a desertu. Za 54 Kč nám na stole přibude sotva poloviční porce obvyklé velikosti dortíčku a dva bazény. Masaryk se musel obrátit v hrobě.





Při druhé návštěvě, kdy nás jde víc, je to ... úplně to samé. Jídla nejsou špatná, ale v poměru cena/výkon nejsou silná. Za stovku se dá najíst lépe i blíž centru. 

Pokud jste vášnivými obdivovateli prvorepublikové éry, T.G. Masaryka, gastronomie, a tak, do Masaryčky nemusíte. Pokud jste poblíž, máte chuť na docela ucházející pizzu, je to možnost volby.

2 comments:

  1. tentokrát překvapivě nemám nic k nápoji(už by to bylo omšelé a zbytečné),ale je mi líto,že ty hospody
    trochu víc neprostřídáš s domácí stravou....

    ReplyDelete
  2. Muj zazitek z masarycky z 18/7/2012: Pri prichodu me cisnik pozdravil stylem:" Kdyz chcete jist na vyber je uz jenom pizza" mezi nama bylo 20,45... Tak jsme si vybrali 2x pizzu. Pak prisel za pul hodiny nam oznamit, ze testo na pizzu uz maji jenom na 1 pizzu... nakonec to zaklyncoval s tim, ze stravenky berou jen do 15,00 tak mame smulu... poucil mne ze stravensky nejsou penize, ma se za ne platit jenom jidlo (coz jsem chtel i kdyz puvodne 2 jidla...) byl arogantni celkove mel chovani spis protektoratniho gestapa nez gentlemana z prvni republiky. Kdybych mel nekomu tuhle restauraci doporucit tak to udelam jenom svemu nejvetsimu nepriteli.

    ReplyDelete