Thursday 23 February 2012

Degustation Libanonská vinařství

 Víno se pěstuje po celé tváři země. Mnohočetné odkazy svědčí o tom, že lidstvo se od počátku věků, řekněme, rádo na prchavé okamžiky oprošťovalo od zemské tíže. Tohle všechno muselo někde začít, kdysi dávno musel někdo zapomenout šťávu z hroznů v kádi o trochu déle a zjistit, že tudy cesta povede. Jednou z kolébek vína jako takového je i středozemskomořský Libanon.
Na to, že tady, nebo někde poblíž, to všechno začalo, je Libanon na současné mapě světa vinařským trpaslíkem. Docela často to říkám o České republice, ale proti nim jsme velikáni. V číslech to znamená asi třináct tisíc hektarů, šest milionů lahví ročně a 37 vinařských subjektů. Oblast je odrůdově i klimaticky velmi blízká Bordeaux, nebo snad Bordeaux je blízká Libanonu. Drtivá většina vín pochází z údolí, které má asi tři přepisy svého jména do latinky, mě se líbí Bekaa.


Vína k nám dováží Templářské sklepy Čejkovice a společnost Eden way. Tyto také zorganizovaly degustaci libanonských vín v prostorách saly terreny Břevnovského kláštera. Seznámení s víny a mnohdy více než sugestivní komentář k nim měl Ivo Dvořák, špičkový sommeliér z tuzemska. Po ochutnávce byl připraven chutný raut, ani jeden ubrus nezůstal suchý. 


K vínům: 
Chateau Kefraya

La dame blanche 2010
Lehké na nose, subtilnější tóny citrusů a trav. Postupně šťavnatost, v chuti je středně plné s kratší dochutí. Vyrobeno z tradičních odrůd dané oblasti jako je Ugni blanc a dalších.
Les Breteches 2008
Vůně hodně intenzivní, spíš v negativním slova smyslu. Výrazná živočišnost, až koňskost. Nasládlé, hrubší kyselina, kratší, tóny nezralého rybízu.
Ch. Kefraya Rouge 2007
Lehká květinová aromatika, okvětní plátky růží, pudr. V chuti mohutná ovocnost, jiskrnost, výrazná adstrintgentnost. Toto víno jednoznačně spolu s ročníkem 2005 pro mě nejlepší z celé degustace.
Ch. Kefraya Rouge 2006
V barvě inkoustové, hluboké. Cítit lze datle a fíky, kakao. V chuti ostré a přitom nazrálé, trošku rozhárané. Víno by chtělo ještě poležet na lahvi.
Ch. Kefraya Rouge 2005
Jak již jsem zmínil výše, pro mě vrchol degustace. Velká kupáž odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a dalších. Ve vůni čerstvé, čisté tóny malých tmavých bobulí, borůvek a vyzrálých ostružin. Samatově hebké, hladké a plné. Tříslovina je zakomponovaná, harmonická. Úžasná dochuť.
Comte de M. 2006
Na první čichnutí zelenina, hlavně mrkev. Po čase převládá skořice, lékořice, švestky až griotka. Višně jsou výrazné v chuti. Velmi těžké víno, 14% alkoholu.

Domaine de Baal

Domaine de Baal blanc 2008
Cuvée tvořené půl na půl Chardonnay a Sauvignon blanc. Tmavší barva, zlatavě žlutá. Citrusovost, nazrálost. Docela minerální a bohatě strukturované.
Domaine de Baal rouge 2007
Kupáž tvořená opět typickými odrůdami CS+ME+SY. Vůně se dá shrnout jako marmeláda z červeného rybízu nebo želé z téhož. V chuti je hodně výrazná hebkost Merlotu, víno působí hutně a kompaktně.

Chateau Musar

Chateau Musar white 2003 
Plná zlatavá barva. Aromatika slaného pečiva. Víno je zceleno z dvou tradičních odrůd a to Obaideh a Merwal. Jsou podobné Chardonnay a Sémillionu. Další pokračování aromatiky se opět blíží ke zvířátkům, jejich specifickému aroma. V chuti je výrazně cítit sud resp. jeho taniny, kyselina a šťovík.
Chateau Musar red 2002
Barva odpovídá staršímu ročníku je cihlově světlá s širokým meniskem. Ve vůni je víno cítit nazrálostí, lehkou oxidativností a tóny kůže. Na jazyku je hladké, zemité, sametovém, noblesní.



Cave Kouroum

7 cépages 2004
Typické složení CS, Cabernet Frank a Merlot. Víno působí neuvěřitelně svěžím dojmem, stopy jahod a třešní. V projevu kombinuje tříslo s kyselinou na jedničku, je to vyvážené a velice pitelné víno.
Petit Noir 2007
Kořenité a přímé víno zároveň. Fijalkové odstíny se snoubí se svěžestí lesních plodů. Pikantní, s výrazným tříslem, na konci až řízne do jazyku. 
Syrah Cabernet 2004
Noblesní vůně s hořkou čokoládou, sladkým kořením a kakaem. Plné, robustní, vanilkové, borůvkové, hmatově velmi charakteristické.

Celkově se dají vína hodnotit jako poměrně zdařilá, několik kousků (naneštěstí ze vzdálenějšího cenového spektra) mě velmi mile překvapilo. Pokud se vinaři v Libanonu vydají cestou kvality, určitě si jejich vína, třeba ve spojení s orientální kuchyní, místo ve světě najdou. 



1 comment: