Čím jiným začít, než tím, co mi leží v lednici, nashromáždilo se mi tam pár zajímavých kousků (skutečně jen pár, naneštěstí). Tady to tedy je. Tady?
OMOMORTO, Giovanni Menti, 2010
Podle dostupných informací (web veltlin.cz) název tohoto vína v překladu znamená "umrlec". Bylo tedy umrlčí? 100% durella sekt může být jen stěží. Právě opak je pravdou. Hrozny zrají na vulkanické půdě, která dává většinou vína lehká, se zvláštními chuťovými tóny. Nejinak je tomu tady. Tady? Ještě bych se rád zastavil u samotné odrůdy. Durella pochází z krásného okolí Verony. Enologicky je rozlišitelná svou velmi tvrdou slupkou, vysokou aciditou a mineralitou (která je samozřejmě dána i terroir-em). Tato autochtonní odrůda je známá jako "bič, který mrská mužovo patro".
Senzorika: Středně bohaté perlení, světlá, stydlivá barva. Cítit je zimostráz, luční byliny a citrusy. Limetovost, čerstvost citrónu je výrazná i v chuti. Závěr je tvrdý, přitom jaksi nazrálý. Kyselina je vysoká, místy až lehce zákeřná ve spojení s perlením. Víno je jaksi uhlazeně naježené.
Kombinace s jídlem: Kuřecí řízek se světlým chlebem. Docela odvážné, řízek není moc mastný, takže lehce zaniká. Po chvíli si porozumí, pocitově se to blíží kuřeti na citrónu.
PINOT NOIR reserva, Salabka, 2007
Senzorika: Víno je v barvě zralé, přechází od tónů zašlé cihlovky k podzimní hnědé, v menisku je až rumově zbarvené. Voňavé je po třešňovo-fialkovém piré. Lze nalézt i tóny echinacei, suché třezalky a pecek. V chuti dominuje kyselina, snoubící se s živočišností pinotů. Kožovitost zůstává v dochuti, je to příjemný vjem.
Kombinace s jídlem: Zvolil jsem Comté AOC, kraví sýr, který mám moc rád. Kombinace vyniká zvýrazněním třísloviny v Pinotu a slano-kořenité chuti Comté. Potenciace je tedy klíčem v této kombinaci.
CHARDONNAY, Szollosi, 2006
Senzorika: Z počátku nesmělé tóny včelího vosku, pampelišky, citrusového ovoce. Čerstvě nakrojeného. Postupně se otevírá žlutý meloun, lipový květ. Víno je mohutné, svěží a zároveň plné. V chuti se tato perfektní skloubenost opakuje, všechno je na svém místě, vrací se medovost z počátku, podpořená hezkým tělem a taniny ze sudu. Ty jsou jemné, korespondující s vyzrálostí hroznů. Vskutku dokonalé víno, co se týče techniky vinifikace, struktury.
Kombinace s jídlem: Nebyla zvolena nejšťastněji, ale kolej má své limity. Vařil jsem týdenní porci chilli con carne. Ostrá, masovo-luštěninová směs. S vínem se kupodivu neprala, ale k doporučení to taky není, po půl talíři převládla pálivost, víno se začalo ztrácet. Což nebyla chyba vína, ale jídla.
Tento měsíc pochopitelně vyhrálo Chardonnay, na plné čáře, s brutálním náskokem. Škoda že toto víno je tak nedostupné jako je skvělé. Tedy velmi.
No comments:
Post a Comment