Thursday 26 April 2012

Jazz Republic

Na doporučeních je dobré to, že vaše očekávání z onoho doporučeného vyskočí vysoko, těšíš se, až to zažiješ. Uznávám, že tohle může být zároveň dvousečný meč, obzvláště pokud ti doporučuje někdo, kdo tě nezná, nebo někdo, kdo tě chce naprdět. Jazz Republic na Národní třídě mi doporučil nejspíš velmi dobrý přítel. Bylo to tu totiž úža.

Tenhle podnik má zajímavý koncept. Slovní spojení "pivní kavárna" i bez znalosti pozadí zní divně. A právě v pivní kavárnu se Jazz Rep. promění odpoledne, můžete si objednat ze stručného lístku docela dost různých piv z pivovaru Lobkowicz. Dále kávičky, panáčky. 

Večer se konečně prostor mění v onen kýžený jazzový klub, modrý dým, ulítlé melodie. To všechno hezky zabalené ve slušivém kabátku příjemného prostředí. Na zdech jsou staré filmové plakáty. Obsluha tě kasíruje při každé objednávce, ale je docela svižná. Když se klub zaplní, vstaneš si, dojdeš si na bar. Koncerty jsou tu alespoň v těchto dnech zadarmo, sponzorovány pivovarem L. 

V pondělí se na pódiu sešlo improvizované kvarteto, složené s perfektních hudebníků. Hrály se jazzové standardy říznuté vším možným, tak jak si každý z muzikantů vysvětloval svoji roli v tomto skvělém večeru. Zvukově perfektně zvládnutý prostor se po hodině hraní začal plnit, až byl úplně plný. Bezvadná atmosféra gradovala mezi desátou a jedenáctou hodinou. Pokud tedy chcete poslouchat super jazz, určitě byste neměli JR minout.

Chutě jsem brousil na kávě a pivech. Káva neoslnila, nečněla nad průměr. Crema slabá, chuťově krátká, nevýrazná. S pivem to šlo o hodně lépe. 
První kousek bylo pivko, se jménem "Pšeničný Chlumecký Vít". Svrchně kvašené s nadpolovičním podílem pšeničného sladu. Tento pivní speciál je čerstvý, svěží a lehký. Hlavní nosnou chutí jsou zralé hrušky, nasládlost tohoto ovoce s karamelovou dochutí. Po čase se chuť rozvine do plnosti, objeví se slíbená kořenitost a citrusová kůra. 
Druhý kousek byl z řady "Rok pivního znalce" nebo nějak tak. Myšlenka je taková, že každých čtrnáct dní se v téhle pípě točí jiné pivo. Tentokrát to je borůvková desítka. Po pšeničném pivku je hrubým zklamáním. Chutná jako obarvená voda, s krátkým, nahořklým závěrem, který se k celku nehodí. Zajímavé zpestření, to jistě, ale kvalitativně o třídu níž.

Pivka tu stojí od 40 do 50 korun, což je dost. Piva jsou navíc natolik zajímavá, že si je vychutnáváte o dost déle než G. desítku. Tudíž jich nevypijete tolik. Nebo možná právě pro to jich vypijete tolik. Těžko říct.



Jazz Republic rozhodně navštívit, web je přehledný co se týče koncertů a informací. Navíc si tu užijete dobré pivo. Pivní jazz může tedy jen kvést.
 

No comments:

Post a Comment