Saturday 26 May 2012

Degustation ... Květen

Má teorie pití vína podle počasí je každou změnou povětrnostních podmínek jen utvrzena! Obnáší v podstatě jen tolik, že určitá vína se hodí k určitému počasí. Pokud je venku tak jak tam právě je, tedy slunečno, lehké parníčko, radši si otevřu svěží rosé než těžký cabernet. Pokud naopak napadl metr sněhu, a můj vlkodav se rozprostřel před krbem, možná raději sáhnu po tom cabernetu. Zkrátka aplikace této teorie vysvětluje výběr mladých rosé vín pro degustaci tohoto měsíce. Doplním je vynikajícím červeným. Jeho selekce proběhla po zrálé úvaze : "Co je lepší než dva Merloty?" Odpověď je nasnadě. Tři Merloty.

Merlot rosé, Vino Hort, 2011
Vinař Jiří Hort, je krom své kontroverze a názorové radikality vynikajícím vinařem. Svá motta má rozmyšlená, i když někdy znějí jako špatně okopírované ze staré lidové moudrosti. Na každý pád dělá kvalitní práci, čistou, osobitou. Toto vinařství, které sídlí v Dobšicích má jasný směr, filozofii. Má také výsledky, které jsou tím hlavním. Ceny sbírá jako spadané hrušky, doma, za hranicemi, všude kde se dá. Portfolio je striktně omezené na pár odrůd modrých hroznů, ze kterých se dělají červená a rosé (vítězové mnoha klání). Bílá vína jsou reprezentována taktéž několika pečlivě zvolenými odrůdami. V době mnohdy účelových prohlášeních typu "Největší důraz klademe na práci ve vinici.", se Vino Hort nebojí říct, že to dělá jinak, tedy nákupem hroznů od ověřených vinohradníků. Proč ne.
Senzorika: Víno je prodáváno v průhledné lahvi, uzavřené je křiklavě růžovým plastikovým korkem. Barva je přesně ta šťavnatá, čerstvá růžová, po které na víno dostanete neuvěřitelnou chuť. Nosík je bohatě ovocný, s příslibem exotiky. Prvoplánové mango, a banán vystřídají hlubší tóny přezrálého ovoce, bonparů, kompotové šťávy. V pozadí se míhají lehce fialky. Po napití následuje expoze chutí. Ve víně nachlazeném na sedm stupňů dominuje kyselina, břitvovitost vína je příjemná. Postupně se víno zakulacuje, prochází stadiem ovocného salátu. Ke konci vyčnívají dobře zralé maliny, trošičku cukru. Perfektně postavené víno, celou dobu co ho pijete si užíváte nevšednosti.
Kombinace s jídlem: Čerstvé ovoce ve formě salátu. Plátky lososa v citrónové omáčce. Cokoliv lehkého, veselého, růžového!

Merlot rosé, Vladimír Tetur vinařství, 2011
Pan Vladimír Tetur a jeho rodinní příslušníci, kteří tvoří rodinnou firmu z Velkých Bílovic, založenou roku 1992, je známý vyváženou produkcí kvalitních aromatických vín. Krom těchto má v nabídce celou řádku dalších věcí, jak už to tak na Moravě bývá. Bílá, červená, barrique-ovaná, růžová. Hala je velká a čistá, víno se tu dělá ve velkém. Co se týče růžového Merlotu, ten vinařství vyrábí tradičně, takže mám srovnání. Ten poslední, který se mi vybavuje, z roku 2006, byl o dost sofistikovanější, rafinovanější a vůbec lepší. Jedenáctka je bezpochyby těžší ročník, nicméně tento Merlot v porovnání s Melotem pana Horta docela ztrácí.
Senzorika: Už při otevření lahve začne vůně tryskat proudem. Ještě k barvě, je plná, růžová jahodová, s tóny jahodového želé. Jahodovost je vůbec červenou nití tohoto vína. Na nosíku jednoznačně převládá, doplňují ho tóny malin a trošku umělotiny. V chuti je víno těžší až unavené, převaha zbytkového cukru víno trochu sráží. Na kořeni jazyka se potom netypicky objeví něco mezi kyselostí a hořkostí, těžko identifikovat. Umělinka zavání i odsud. Celkově poněkud zklamání.
Kombinace s jídlem: Jahodový dort, aby těch jahod nebylo málo.


Merlot, Vinstars Rakvice, 2009
Vinařské sdružení Vinstars z Rakvic tvoří dva vinaři pan Nečas a pan Průdek. Etikety, které lepí na své lahve jsou jedny z nejotřesnějších na trhu, o co víc potěší perfektní vína, která z těch lahví lezou. Vinařství je až zarážejícně normální, na to jak stabilně kvalitní jsou jejich vína. Pár hektarů, část hroznů nakupují. Jak jsem si poskládal části skládačky dohromady, docela to dává smysl. Minulý rok když jsem se snažil zkontaktovat pana Průdka, kvůli degustaci, byl extrémně milý, přívětivý, ochotný. Bylo z něj cítit, že svou práci dělá rád. Nejspíš pro to mohou vznikat vína zajímavá na pití, poctivá a krásná.
Senzorika: Víno má barvu cihlovo-rudou s nahnědlým meniskem. Muže to znamenat oxidativnější školení v sudu, a nebo taky vůbec nic. V aromatice se ostře mísí uzenina s jahodovo-švestkovými povidly, dohromady to funguje báječně, pocit z vůně je příjemný, marmeládový. V chuti tříslo, následované kyselinou, víno je dlouhatánské, s příjemnou dochutí jahodového kompotu. Je silné, pevné, se špetkou kořenitosti. Dobře vyvážené. Konzistence je hutná, hmatatelná textura pevná.

Na závěr ještě pár průpovídek z webových stránek vinařů. Pan Hort stojí za tím, že pokud se chcete stát zkušeným degustátorem, musíte "pít, pít a nepřestávat". To zavání cirhózou jater. Pánové Nečas a Průdek, už jsou o poznání blíže, ale kazí jim to překlep "chutnějme". Docela pesimisticky vyznívá prohlášení, že ve víně sice pravda je, ale ne každý ji dokáže najít.
No tak hledej, šmudlo!

No comments:

Post a Comment