Tuesday 7 August 2012

Galerie Závodný – Café


Napsat sem větu „ Jižní Morava je krásná“ je nebezpečné jak pro mě tak pro Vás. Je to pravda, a přesto bych z toho dokázal udělat  pohádku, a to bych nechtěl. Ne všechno je dokonalé, i když paprsky slunce dopadající na vinohrad, rozpálená země, na které jsem vyrostl, vůně léta, vůně toho všeho… Zpátky ke Café.

MM mě pozvala, pozvání se neodmítá, navíc nejmilejší pozvání od nejmilejší MM. Neváhám ani chvíli, tím spíš, že o tomto místě docela často slýchávám z jejich zpráv. Jsem po jídle, dáme si tedy jen drink, možná něco malého, sladkého.

Zvenku budova vypadá krásně, je bíle mramorová, rozjasňuje náměstíčko, které si pamatuju ve všech možných podobách, tak jak se ze zašpiněné ulice toto místo proměňovalo v relativní oázu klidu v centru města. Strohé črty architekta dodaly místu zvláštní dimenzi, ale opět, nejsme architektonický blog. Venku na prostranství zjevně náležející ke galerii je artový nábytek, docela pohodlný a vkusný. Celkově místo působí sterilně, ale to je to poslední co mi na tomhle druhu míst vadí.



Těžko se mi bude hodnotit obsluha protože tohle je Mikulov, maloměsto se všemi dobrými i špatnými vlastnostmi maloměsta. Znám číšníka, znám dokonce i majitele tohoto místa. Jsme dokonce vzdáleně rodinně spříznění. Naneštěstí docela dost vzdáleně. Nicméně kvality personálu jsou nesporné, zahrádka je zaplněná, všichni vypadají spokojeně, stoly jsou plné kavárenských dobrot.

Víno, které si vyberu je dobré. Prostor pro překvapení tu moc není, celé portfolio vinařství Volařík znám, takže vím do čeho jdu. Docela bych se vsadil, že jsem sice dostal maličko něco jiného než co jsem si objednal, ale nechci zapředávát do profesionálního alibismu.

MM si dává tonik, na tom nebude co zkazit. Důležitý je ten desert. Z překvapivě chudého výběru – čokoládový dort, štrůdl a můj desert si vyberu právě ten desert. Upřímně ve vitríně nevypadá nic moc, ale je velký, a jsou v něm meruňky. Říkám si, prostě to risknu. Extrémně příjemné překvapení. Buchta je taková vláčná, plná kokosu a čerstvých meruněk. Ano, lokální produkt (ne ten kokos). Líbí se mi všechno, chuť je vyvážená, ne moc sladká. Dalo by se říct že je osvěžujícně zaplňující. MM nechutná, což jen podporuje subjektivnost mého hodnocení.

Příjemný zážitek tahle Galerie Závodný. Maličko je cítit lehká nezkušenost s provozem kavárny, věřím že umělecky bude místo velmi hodnotné. Příště ochutnám kávu, salát. Třeba příští léto.



1 comment:

  1. ..poslední foto absolutně výstižné.lehká nostalgie vzdalujícího se dospělého syna....
    puss

    ReplyDelete