Friday 18 January 2013

Cider parade


Cider (výslovnost sajdr) je jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu. Nápoj je populární především v západní Evropě (Spojené království, Irsko, Francie, Španělsko), v Česku byl donedávna prakticky neznámý.
Tentokrát jsem sprostě zkopíroval text z Wikipedie přímo a celý. Ač citovaný autor tvrdí, že v Česku byl tento lahodný nápoj donedávna neznámý, sešlo se v úterý ve vinném baru Veltlín na patnáct výrobců, aby porovnali, ochutnali a sdělili si navzájem své zážitky se cidrem.
Ocitnul jsem se na této ochutnávkové výstavě trošku neplánovaně, povinnosti byly poněkud jiné než se celý večer opájet, proto jsem si namátkou vybral čtyři vzorky, abych se naprosto nepřipraven pokusil senzoricky zhodnotit kvality nabízeného.

Ať už je to, jak chce, komunita cidrařů, jak se sami nazívají, je přátelská a obětavá. Bez nároku na provizi uspořádali tuto akci pro širokou veřejnost a atmosféra v podzemních karlínských prostorech byla všem vstřícná. Při svých "objevných" toulkách nejen po českých restauračních zařízeních jsem pár cidrů měl možnost ochutnat, masovější produkce se nedá srovnat s náklady typu "pět demižónů, jak nám zbyla jabka". O to příjemnějším překvapením nabízené vzorky byly.

Osobně si cider představuju jako nápoj vyvážené chuti, tedy jak s dostatečně říznou kyselinou tak s podílem zbytkového cukru. Jako ovocný, šťavnatý exkurz do letního podvečera v sadu. Nezaznamenal jsem minimálně u svých ochutnaných vzorků přídavek hrušek, ale pro mě jako hruškomilce by tím cider dostal další, abych tak řekl, hruškový rozměr. A to by bylo skvělé.

K degustačním poznámkám :

ApplePUNK
V aromatu mydliny, jako vždycky, pokračují do nasládlosti, přezrálosti. Velmi rychle se na to zvyká. V chuti suchý, rozpadavý, až s lehkou hruškovitostí (jej!). Perlivost slabší, nevím, jestli jsem přišel zrovna k nějakému déle rozlévanému vzorku.



Prager
Ortodoxní barva hematurické moče, hladká, jaderná vůně, jemné perlení. V chuti překvapivá plnost až v závěru posun do 100% jablečného bio moštu.








Hájenka
Kalná barva, nádherně čerstvá a svěží aromatika. První vjem je čistá kyselost, citrón až moc. V závěru je také cítit docela dost výrazně alkohol, ale po dopití působí celkově svěže.









Rossbach 7%
Krásně žlutavý, čistá primární vůně jablek s trochou brusinek (? nečitelná poznámka). Plná expanzivní chuť. Působí vyzrále, noblesně, strukturovaně, ušlechtile.









Až si tedy v létě budete chtít dát pivo, tak si ho klidně dejte. Doufejme ale, že alternativ v podobě právě třeba ciderů bude přibývat.

No comments:

Post a Comment