Wednesday 9 January 2013

Resurekce...Restaurace Samurai

Hned v úvodu bych si sám se sebou dovolil polemizovat. S titulkem. Nevím, jestli tento příspěvek bude znovuvzkříšením mých soukromých, nejen degustačních zážitků, ale po tak dlouhé době se podobný nadpis prostě nabízel. Během těch dní, co jsem nechodil po hospodách a nepsal rádoby vtipné recenze na podniky nevalných i valných kvalit, jsem se spoustu věcí naučil a poznal, což je jednoznačný přínos oné pauzy. Tolik na úvod.

 Jídlo v Samurai bylo výjimečné z několika důvodů. Jednak pro to, že jsem si ho po nekonečné době mohl užít s mojí nejmilovanější JK. Už to samo o sobě stojí za zaznamenání. Zároveň to byl dar od mé drahé B. a jejího H. spolu s veselými příspěvky od Š. a M. Děkujeme!

Restaurace Samurai je na Londýnské, na odvrácené straně, alespoň tak nám to s JK přišlo. Z venku honosnost celého podniku trošku sráží polámaná stříška a umělohmotné maki ve výkladu. Nic naplat, už to bylo jednou zaplacené, vstoupili jsme do skleněných dveří.

Přivítala nás slečna v pokusu o kimono, žabky značky Nike imitující tradiční sandály gejš. Odnesla nám kabáty a usadila nás do příjemného výklenku. Být restaurace frekventovanější, asi by tak příjemný nebyl, nicméně v lokále téměř ani noha, měli jsme tedy docela příjemné prostředí ke kulinářské žni.

Menu bylo dlouhé a pestré, splnilo nad očekávání naše představy. Lepší obrázek o jídlech si půjde udělat z okolních obrázků. Pokusím se shrnout alespoň pár postřehů z průběhu.
Salátek - velmi dobře dochucený čímsi na bázi sojové omáčky. Zároveň ale nechyběla ani kořenitost, ani ostrost. Procvičil jsem se za neustálého smíchu JK v používání hůlek.
Polévka - S moc dobrýma houbama, v moc hezkém kalíšku. Konzumována naštěstí lžičkou. Krémová, zahřála všude kde mohla.
Talíř s maki a nigiri - jednoznačný vrchol celého jídla. S JK jsme se shodli na tom, že o první místo se podělí věcička obaléná v kaviáru z aviatické ryby a úhoř i s vypečeným ocáskem. Povídali jsme a jedli a povídali a pak jsme byli plní.






Závěr byl neméně skvělý - krém přelitý čokoládou a jakousi moc dobrou šťávou, která svou ovocitou kyselostí skvěle kontrastovala k hutnosti a sladkosti základu. Tohle bylo moc dobré. Moc.

Celou dobu jsme stylově pili "Cuvée Samurai" z Nového vinařství. Volba to byla správná, víno perfektně ladilo s hlavním chodem, bylo středně plné, s hezkýmim mixem kandovaných citrusových kůr, postupně se otevřelo do příjemné délky.

Personál i přes lehké nedotaženosti v zevnějšku perfektní, milý, ochotný. Asi třikrát jsem měnil rezervaci, nikdo nic neřekl, všichni se usmívali i do telefonu.

Stálo to za to, návštěva tohoto restauračního zařízení byla velmi příjemná. Ze všech stran. Čtyři z pěti smějících se asiatů.


No comments:

Post a Comment